Shcwalbe Big Apple Liteskin 50-622

A lovely Balloon bike!
RetroVelo Balloon Bike [fotolink]

This post is also available in English language @ next page.

Από την πρώτη στιγμή που ερωτεύτηκα το Vienna μου είχε κολήσει η ιδέα των φαρδύτερων ελαστικών. Κάθισα πολλές μέρες και το μελέτησα, έψαξα όσο μπορούσα και τελικά τ’ αποφάσισα: Balloon tires make BalloonBike! Η θεωρία (που ήταν και μόδα παλιότερα και ταιριάζει με τον ρετρό χαρακτήρα του Scrabler) είναι πως μεγάλα “φουσκωτά” λάστιχα έχουν μικρότερες πιέσεις και μπορούν να κάνουν απόσβεση των κραδασμών και των ανωμαλιών του δρόμου. Και μιας που το ποδήλατο είναι hardtail (δεν έχει αναρτήσεις) αλλά και η Αθήνα δεν είναι Άμστερνταμ, η ποιότητα κύλισης θα είναι καλύτερη. Μειονεκτήματα το αυξημένο βάρος αλλά το Vienna δεν το πήρα για να είναι φτερό στον άνεμο και δεν μου πάει ο ρόλος του κυνηγού γραμμαρίων. Μπορώ όμως να κατεβαίνω τα πεζοδρόμια με χάρη (και να γυροφέρνω τα υπέροχα ροζ balloonbikes που θα βρίσκω μπροστά μου)!

Ολίγα τεχνικά: Η διάσταση του τροχού είναι 700c (τα κατ’ όνομα 29άρια που είναι 28” και που πολλές φορές αναφέρονται σαν 622 που είναι η εσωτερική διάμετρος του στεφανιού, ουφ!) που σημαίνει πως οι επιλογές μας περιορίζονται σε μόλις μια εταιρία την Schwalbe. Τα διάσημα Big Apples βγαίνουν σε δυο διαστάσεις 700-50 και 700-60. Όμως έπρεπε να δω και το εσωτερικό πλάτος της ζάντας (inner width). Πως διάβολο όμως να μετρήσω το εσωτερικό πλάτος της ζάντας χωρίς να βγάλω το λάστιχο που έχω επάνω? Η πιο εύκολη λύση είναι να ρωτήσω την Specialized μιας και το Vienna είναι ένα όμορφο Globe Vienna.

Question: Hello, I got a Globe Vienna and I wanna get wider tires to fit. Rims are 700c (622) but I want to know the inner rim width to safely choose wider tires. Thx.

Οι αμερικάνοι είναι συνήθως εξυπηρετικοί και πάντα απαντάνε στα τμήματα υποστήριξης (α ρε ελλάδα!).

Answer: As long as you are buying a 700c tire, it will fit on the rim. The bigger concern is frame clearance. The vienna comes with 35c tires. The only size that I can guarantee will fit would be one of our tires that are one standard size larger than what came stock on your bike. So, in other words you can run a 38c if it is one of our tires. Beyond that I cannot guarantee it will fit… Hope this helps!
Cheers!

Cheers ρε αδερφέ αλλά άλλο σε ρώτησα κι άλλο μου απάντησες. Όπως φαίνεται, ο αμερικάνος φίλος μου δεν μου είπε το εσωτερικό πλάτος του στεφανιού, μάλλον γιατί ήταν μπελάς να το βρει. Ο λόγος που πρέπει να το γνωρίζεις, εάν θέλεις να βάλεις αρκετά φαρδιά ελαστικά, είναι πως εάν η ζάντα είναι αρκετά στενή αυτά θα ξεζανταριστούν και η “χύμα” καραδοκεί. Επιπλέον εάν η ζάντα είναι στενή η πίεση αέρα δεν πρέπει να είναι χαμηλή. Δεν πειράζει όμως, υπάρχει και το ιντερνετ όπου ρωτώντας και ψάχνοντας έμαθα τον “χρυσό κανόνα”. Μετράς το στεφάνι από άκρη σ’ άκρη από την πλευρά που είναι οι ακτίνες και στον αριθμό που θα βρεις (σε χιλιοστά) αφαιρείς 6mm κι έχεις το εσωτερικό πλάτος. Δεν είναι βέβαια απόλυτα ακριβές αλλά μπορείς να καταλάβεις εάν αυτό που σκέφτεσαι να βάλεις είναι εξωπραγματικό.

Κάνω λοιπόν τους υπολογισμούς μου και αντιλαμβάνομαι πως το εσωτερικό πλάτος του στεφανιού είναι 19mm οπότε και ανατρέχουμε στον (συγχωρεμένο και σοφότατο) Sheldon Brown όπου ρίχνουμε μια ματιά στο πινακάκι του το οποίο μας δείχνει ότι το μέγιστο συνιστώμενο πλάτος είναι 44. Βέβαια υπάρχει κι η εξής υποσημείωση: “This chart may err a bit on the side of caution. Many cyclists exceed the recommended widths with no problem.” Μια επίσκεψη στο site της Schwalbe μας δείχνει πως μπορούμε σε 19c στεφάνι να βάλουμε μέχρι 50άρη ελαστικό (European Tire and Rim Technical Organization Standards Manual – 2007). Ακόμα λίγο ψάξιμο στο δίκτυο και αρκετοί που το δοκίμασαν και το μέτρησαν είδαν πως το πραγματικό πλάτος του Big Apple 700-50 είναι γύρω στα 45mm. Αν θεωρήσουμε πως το διάγραμμα του Sheldon μιλάει για πραγματικό πλάτος είμαστε “μέσα”. Η πίεση θέλει προσοχή λόγω μικρούς εσωτερικού πλάτους στεφάνης αλλά κάτι παραπάνω από 50 psi μοιάζει να είναι αρκετό για πόλη.

Clearence - Fork - Big Apple - 622-50
Clearence - Fork - Big Apple - 622-50

Ωραία, 700-50 (ή αλλιώς 622-50) είναι η διάσταση που θα βάλω. Μετρώντας επίσης την απόσταση που υπάρχει στο πιρούνι είδα πως τα 50mm φαίνεται πως χωρούν χωρίς πρόβλημα οπότε βεβαιώθηκα για την παραγγελία. Η μεγαλύτερη διάσταση θα ήταν ρίσκο μπροστά (στην φωτό αριστερά φαίνεται το μπροστινό λάστιχο ήδη τοποθετημένο). Πίσω δεν υπάρχει πρόβλημα. Μιας λοιπόν που σιγουρεύτηκα πως χωράει ήρθε ο καιρός να το πάρω. Προτίμησα να είναι foldable (αναδιπλούμενο λόγω kevlar) κι έτσι κατέφτασε από Γερμανία ένα ζευγάρι SCHWALBE BIG APPLES LITESKIN 29X2.00 (622-50 ERTRO) αν και μου πέρασε η ιδέα να βάλω πίσω το 622-60 αλλά είπα να μην αρχίσω τις υπερβολές! Μαζί πήρα και τρεις σαμπρέλες (η μία καβάτζα γιατί άντε να βρω εδώ αντίστοιχες).

Δυό βδομάδες αργότερα τα λάστιχα ήρθαν. Δεν είχα ξαναδεί “διπλωμένα” λάστιχα αλλά κατάλαβα πως έχει το μπελά του να τα ξεδιπλώσεις μιας που θα πάρουν το κανονικό τους σχήμα αφού φουσκωθούν και “κάτσουν” στη ζάντα. Δεν ήταν κι ότι πιο εύκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Πιο πολύ ανησύχησα επειδή έβλεπα και στα δυό λάστιχα πως η μια μεριά δεν έβγαινε τελείως έξω αλλά πάλι δεν του έβαζα πάνω από 20 psi οπότε υπολόγιζα πως μόλις το γεμίσω αέρα θα “κάτσει” καλά.

Όμως πρώτα θέλησα να βεβαιωθώ για το αν χωρούν στο πιρούνι. Το πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν πως έστω και λίγο φουσκωμένο δεν χωρούσε να περάσει ανάμεσα από τα φρένα. Άρα για να το βγάλω και να το βάλω έπρεπε να είναι ξεφούσκωτο ώστε να πιέζω τα “μάγουλα”. Μόλις όμως μπήκε και το φούσκωσα… ΜΙΑ ΧΑΡΑ!

Στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά πως χωρά αλλά μεγαλύτερη διάσταση χρειάζεται άλλο πιρούνι. Για πίσω δεν το συζητώ, παίρνει και μεγαλύτερο. Το πιο ωραίο είναι πως μάλλον χωράνε και τ’ αγαπημένα μου αλουμινένια φτερά αλλά θέλω πρώτα να κάνω χιλιόμετρα έτσι και μετά να δω το πως θα τα βάλω και που θα τα στηρίξω.

Τώρα περιμένω με ανυπομονησία το Biker’s Sunday για να τους κάνω εξονυχιστικό τεστ!

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι η πρώτη που τράβηξα αλλά είναι λίγο σκοτεινή. Περισσότερες θα έχω σε λίγες μέρες αλλά μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς από το μαύρο μου balloonbike Vienna!

Scrabler: Specialized Globe Vienna with Big Apples 622-50
Big Apples liteskin 622-50 on my Scrabler

UPDATE: και δυό πρόσφατες μετά την πρώτη μεγάλη βόλτα με τα Big Apples.

Scrabler: Specialized Globe Vienna with Big Apples 622-50
Big Apples in my first ride

Κοντινό πλάνο…

Scrabler: Specialized Globe Vienna with Big Apples 622-50
Big Apples in my first ride

One thought on “Shcwalbe Big Apple Liteskin 50-622

Leave a Message