P.U.B. Poor Urban Biker

P.U.B.
Poor Urban Bikers [P.U.B.]

Τελικά έχουν δίκιο όσοι γράφουν το πόσο ενθουσιασμένοι είναι που ξανάρχισαν το ποδήλατο. Το ίδιο ενθουσιασμένος είμαι κι εγώ. Προσπάθησα λοιπόν να κάτσω και να σκεφτώ λογικά το «γιατί». Δεν είναι εύκολο να δώσεις μια εξήγηση, μάλλον είναι συγκερασμός πολλών.

Κατ’ αρχήν το ποδήλατο έχει αυτό το «άρωμα» από την παιδική μας ηλικία, την αθωότητα του να γυρνάς γρήγορα και να σε χτυπά ο αέρας, την ελευθερία που αισθάνεσαι ισορροπώντας σε δυό τροχούς. Έπειτα είναι το άχτι που έκρυβα όταν απέτυχα να το διατηρήσω, έστω ως περιστασιακό μέσο διασκέδασης, πριν από 15 χρόνια. Τότε βέβαια το mountain ήταν βαρύ και μες την πόλη δεν ήταν εύκολο να το μανατζάρεις, ίσως ήταν λάθος το ποδήλατο ή λάθος ο τόπος για κείνο το ποδήλατο. Σημασία έχει πως «το ‘χασα» τότε μα ευτυχώς, τώρα το «ξαναβρήκα». Επιπλέον είναι και η κίνηση του σώματος που δεν είναι απλά η γυμναστική. Είναι ο ίδιος ο κόπος που καταβάλλεις για να κινήσεις το σύνολο, που παράλληλα ισορροπεί, για να κάνεις την απλή διαδρομή που θες (ή που αντέχεις) και στο τέλος σε κάνει ενδόμυχα να το γιορτάζεις. Αυτό δύσκολα το καταφέρνεις με άλλο μέσο, ειδικά μέσα στην πόλη.

Ζώντας καθημερινά αυτήν την ανούσια και άχαρη ρουτίνα, οποιαδήποτε προσπάθεια να κινηθείς με άλλο τροχοφόρο είναι καταδικασμένη να αποτύχει (εκτός αν μοναδικός σκοπός της ζωής σου είναι μόνο η μεταφορά από το Α στο Β με όποιο κόστος). Πήζεις μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο σταματημένος, ασφυκτιάς σ’ ένα λεωφορείο, ρουτινιάζεις με την καθημερινότητα του μετρό. Ακόμα και με μια μηχανή κάνεις υπερπροσπάθειες μέσα στην κίνηση για να πας γρηγορότερα και συγχρόνως ασφαλέστερα, κάτι που σε κάνει να μην παίρνεις καμιά ευχαρίστηση. Βέβαια είναι και η ρημάδα η οικονομία αλλά όχι σε απόλυτα νούμερα καθημερινότητας (που παίζουν ρόλο και αυτά). Με το ποδήλατο νιώθεις ελεύθερος ν’ αράξεις σ’ ένα πάρκο πίνοντας ένα καφέ από μια καντίνα, νιώθεις σαν να πηγαίνεις εκδρομή. Αν έκανες την ίδια διαδρομή με αυτοκίνητο το πιο πιθανό είναι να κατέληγες σε μια καφετέρια. Το ίδιο το μέσο σ’ επηρεάζει, σε παροτρύνει, σου επιβάλλει –πολλές φορές– ένα τρόπο ζωής.

Το κυριότερο όμως είναι η αίσθηση που νιώθεις γνωρίζοντας ξανά όμορφες γωνιές και γειτονιές που δεν πίστευες πως υπάρχουν σ’ αυτήν την άσχημη πόλη. Πραγματικά ενθουσιάστηκα όταν ανακάλυψα ήσυχους δρόμους που μπορείς να ποδηλατείς και να βγεις γρήγορα στην παραλία. Δεν πίστευα πως μπορώ να περνάω από μικρές αόρατες (μέχρι πρότινος) συνοικίες ακολουθώντας παράδρομους, φτάνοντας τελικά πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα απ’ ότι αν ακολουθούσα κεντρικές αρτηρίες. Γιατί δεν είναι τόσο η απόσταση που με κουράζει αλλά το πόσο με ξεκουράζει το περιβάλλον γύρω μου. Φαντάσου την διαφορά του να κάνεις 5 χιλιόμετρα στην ερημική Σαχάρα και 50 χιλιόμετρα σ’ ένα καταπράσινο δάσος.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πως το ποδήλατο έχει γίνει μόδα, κάτι σαν εναλλακτικό lifestyle. Νομίζω πως ακόμα κι αυτό όμορφο είναι. Προτιμώ να βλέπω lifestyle ποδηλατικό παρά lifestyle με μερσεντές έξω από νυχτερινά κέντρα. Δεν είναι μόνο πιο πολύχρωμο και χαρούμενο, είναι και πιο απλό και αληθινό. Φυσικά υπάρχουν διάφορες «φυλές» ποδηλατιστών, οι «βουνίσιοι» χλApache, οι «κουρσάδες» και αθληταράδες, οι «τουρίστες», οι πολιτικ, οι παρτάκηδες, οι «αναδιπλούμενοι» κλπ. Αν έπρεπε να αυτοπροσδιοριστώ μου ταιριάζει νομίζω ο τίτλος του αστικού περιηγητικού ποδηλάτη, αυτό που θα ονόμαζαν urban biker.

Δεν μ’ ενδιαφέρει να πάρω τα βουνά και ν’ αρχίσω τις καταβάσεις (μάλλον δεν το αντέχω), ούτε να κάνω ένα ταξίδι 1000 χιλιομέτρων (αν και θα το ‘θελα κάποτε). Θέλω μόνο να βρίσκω ελεύθερα απογεύματα/βράδια, να μαστορεύω το Scrabler και να οργανώνω βόλτες πόλης χαζεύοντας τους ανθρώπους γύρω μου, ίσως τραβώντας και καμιά φωτογραφία σε τυχαίες στιγμές. Αν μπορώ να το κάνω και με παρέα ακόμα καλύτερα, έχει περισσότερο πλάκα. Αν αυτό με γυμνάζει κι όλας τότε μια χαρά (αλλά τη μπύρα δεν την κόβω)! Κι όλα αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά μια διαφορετική οπτική που αποκτάς από την (ανα)βίωση του αστικού περιβάλλοντος ισορροπώντας μέσα του, σαν ένας:

P.U.B. Poor Urban Biker

Advertisements

Leave a Message

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s