Πικροδάφνη


Ξεκινώντας από Ηλιούπολη προς το νότο

Κυριακή πρωί, ο καιρός καλός κι αποφάσισα να εξερευνήσω το ρέμα της Πικροδάφνης. Το ρέμα αυτό ξεκινά από τον Υμηττό και καταλήγει στην παραλία, κάπου στον Άλιμο, στην Εδέμ.


Στην Ηλιούπολη οι όχθες είναι κοντά.

Ανέβηκα στην Ηλιούπολη, κοντά στα Κανάρια και το ακολούθησα από εκεί. Σκοπός να βρω γεφυράκια και μικρές ήσυχες γωνιές χωρίς κίνηση.


Ξέφωτα στο κέντρο της Αθήνας!

Το κομμάτι της Ηλιούπολης είναι ίσως το πιο πράσινο και όμορφο. Άλλωστε, σαν πιο πλούσιος δήμος, δείχνει να το έχει προσέξει. Δεν υπάρχουν πολλά σκουπίδια, παρόλο που σε μερικά σημεία η πρόσβαση είναι δύσκολη.


Οργιώδης η βλάστηση!

Το κομμάτι που διασχίζει τον Άγιο Δημήτριο δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τα σκουπίδια και η εγκατάλειψη εμφανής. Παρόλα αυτά υπάρχουν απίστευτες γωνιές να χαζέψεις.


Στον Αγ. Δημήτρη η κατάσταση αλλάζει.

Το υπόλοιπο κομμάτι Φαλήρου-Αλίμου είναι όμορφο αλλά με πολλές πολυκατοικίες τριγύρω. Οι φτωχογειτονιές δίνουν τη θέση τους σε μπετονένια κουτιά αν κι ανάμεσά τους συνεχίζουν να υπάρχουν εκείνα τα μικρά φτωχόσπιτα με τις αυλές και τα γεφυράκια.


Τα γεφύρια παραμένουν σε όλο το μήκος του ρέματος.

Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής ακούς τα βατράχια που πρέπει να είναι αρκετά. Σε κάποια σημεία χάνεσαι γιατί αναγκάζεσαι να κάνεις παρακάμψεις είτε επειδή οι πολυκατοικίες φτάνουν μέχρι την άκρη, είτε επειδή έχει υψομετρικό κι οι όχθες δεν φαίνονται, είτε επειδή είναι σκεπασμένο.


Σπίτι μεσα στο ρέμα με το δικό του γεφυράκι (και σκύλο).

Η βλάστηση είναι γενικά πλούσια. Αν ζούσαμε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό το ρέμα θα είχε αξιοποιηθεί και προστατευθεί. Θα υπήρχαν μονοπάτια και ελεύθερη πρόσβαση στις όχθες του, θα ‘ταν καθαρό και θα ‘ταν μια όμορφη καταπράσινη διαδρομή για να φτάσεις στην παραλία.


Στον Άλιμο τα φτωχόσπιτα λιγοστεύουν.

Τώρα είναι ένα ρέμα που επιμένει να υπάρχει και που και που να φουσκώνει τους χειμώνες από θυμό μιας και λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ύπαρξή του.


Όπως φωτογράφιζα τη Molly πρόσεξα κάτι κίτρινο στο κάδρο…

Κι εκεί που δεν το περιμένεις όλο και κάποιο κίτρινο παλιό ποδήλατο θ’ ανακαλύψεις!


…και ναι! ένα παλιό κίτρινο ποδήλατο στο τελευταίο μικρό σπιτάκι λίγο πριν τη παραλία!

Περισσότερα για το ρέμα της Πικροδάφνης θα βρεις στο site: http://www.remapikrodafnis.gr και μια ακόμα ιδέα θα πάρεις από τους Νέους Δημοσιογράφους. Αξίζει πάντως να το εξερευνήσεις.


Κάπου εδώ η τελευταία γέφυρα, η παραλιακή και οι εκβολές.

Στο χάρτη η κόκκινη γραμμή είναι η διαδρομή που ακολούθησα κατά μήκος του ρέματος.

Χάρτης Διαδρομής…

Advertisements

Leave a Message

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s