Service Day

Κάτι οι απεργίες, κάτι τα ρεπό από τη δουλειά, βρήκα χρόνο τη προηγούμενη Δευτέρα και ξεκίνησα το Service Day που μου πήρε δυό τελικά μέρες! Τα εξαρτήματα ήταν έτοιμα κι εγώ περιχαρής κατάφερα να κάνω τις αλλαγές και το σερβις στη Molly.

Το κυριότερο ήταν το λύσιμο της Αλφήνας (το Alfine προφέρεται Alfeenah), ο καθαρισμός της, το μπάνιο σε βαλβολίνη και το γρασάρισμα. Χρησιμοποίησα βαλβολίνη GL4 75W-80 για το μπάνιο και το ειδικό γράσο της Shimano. Λίγες μέρες μετά έχω να πω πως οι τριβές μειώθηκαν σημαντικά και νιώθω να πηγαίνω με μια ταχύτητα πάνω.

Λόγω της περιπλοκότητας και επειδή δεν υπήρχαν οδηγίες στα ελληνικά έγραψα κι έναν λεπτομερή και μακροσκελή οδηγό που τον δημοσίευσα στους podilates.gr με τίτλο SHIMANO ALFINE 8 – Service guide & Oil bath. Επιπλέον θα κάνω service στο Alfine δυό φορές το χρόνο, το Πάσχα και το χειμώνα. Έτσι θα το διατηρήσω περισσότερο και με λιγότερες φθορές.

Μια ακόμα βελτίωση ήταν η αλλαγή των ρουλεμάν της μεσαίας τριβής με το κιτ που δίνει η enduroforkseals για τις hollotech II. Μου βγήκε η πίστη να βγάλω τα παλιά ρουλεμάν αλλά η διαφορά είναι αισθητή. Οι μπίλιες είναι μεγαλύτερες και grade 5!

Με το δέσιμο της Αλφήνας και της μεσαίας τριβής έβαλα σε εφαρμογή το σχέδιο της αλλαγής γραναζώματος με το 20άρη γρανάζι πίσω. Μπροστά με περίμενε ένας 46άρης δίσκος φτιαγμένος από αεροπορικό αλουμίνιο (7075-Τ6) από την Velosolo (made in UK).

Παράλληλα βρήκα από την Ολλανδία ένα φτηνό κι όμορφο προστατευτικό δίσκου (chainguard) της Gebhardt γιατί οι εδώ θέλαν να μου πάρουν και τα σώβρακα. Κερασάκι στην τούρτα η Χ1 αλυσίδα της KMC που είναι ανθεκτικότερη αλλά το σημαντικό είναι πως έχει λίγο μικρότερους συνδέσμους κι έτσι ήρθε ακριβώς ο πίσω τροχός εκεί που έπρεπε.

Το μεταξόνιο κόντυνε ελάχιστα και τα φτερά αγκάλιασαν τον τροχό συμμετρικά για να έχω και την αισθητική βελτίωση. Τέλος, άλλαξα και τακάκια φρένων με κάτι Koolstop δίχρωμα αλλά σφφυρίζουν γιατί ακόμα δεν έχω βρει την ιδανική τους θέση.

Μετά από τις αλλαγές πήγα τους τροχούς για μια προληπτική ακτινολόγηση. Ο πίσω ήθελε λίγο, ο μπροστά έδειξε μια χαρά αν και έχω μια μικρή αμφιβολία, μάλλον επειδή την ψειρίζω τη μαϊμού. Τώρα ξανά βουτιά στην καθημερινότητα με τη Molly που πλέον εκτελεί όλες μου τις μετακινήσεις σαν γνήσιο hard rock commuter!

Advertisements

2 thoughts on “Service Day

  1. Τωρα ειδα το “πόνημα” της αλφινας , οπως πάντα …you rock ! Μιας και εισαι κεντρο και κοντα στην diagon alley της Φραντζη δεν κανεις και μια ερευνα για τα degreaser σε συσκευασια χονδρικης. Οι συνεργατζηδες απο καπου τα παιρνουν με το 5κιλο και μετα μπορεις να το αραιοσεις με μερο για ποιο ελαφρια βρωμια σαν αυτη του ποδηλατου. Αν το κοστος ειναι λογικο μπορουμε να το σπιλαταρουμε μετα σε 1λιτρο.

  2. Έχεις δίκιο αλλά το πρόβλημα είναι ο χώρος. Που διάβολο να φυλάξω πεντόλιτρο degreaser και κάθε φορά να βγάζω λίγο λίγο ν’ αραιώνω για να κάνω τη δουλειά 2 φορές το χρόνο. Μέχρι και ημίρευστο γράσσο 00 έχω βρει για να γλυτώσω το σιμανο αλλά η μικρότερη συσκευασία ειναι 5κιλο. Αν αρχίσω τα 5κιλα τότε καλύτερα να το κάνω συνεργείο και να κοιμάμαι αλλού! Αλλά η αλήθεια είναι πως τα κοιτάζω για την επόμενη φορά, θα δείξει…

Leave a Message

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s