Sylvan Stream

Από το καλοκαίρι και μετά άκουγα ένα ιδιόμορφο κλικι-κλικ. Προσπαθούσα να απομονώσω το θόρυβο όσο το μυαλό μου πήγαινε στο «κακό» (μεσαία τριβή). Μια επίσκεψη στους Φ.τ.Π. κάποια Τρίτη βράδυ ήταν αρκετή για ν’ ακούσω το γνωστό: «δεν το βλέπεις ρε κεφάλα? Είναι αλλιώτικο από τ’ άλλα!» δείχνοντάς μου τα φτηνά ΜΤΒ πετάλια μου. Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω ένα pedal overhauling για να τα φέρω σε μια περισσότερο αξιοπρεπή κατάσταση μιας που τα συμπαθούσα τα ρημάδια.


Έτσι τα παλιά πετάλια λύθηκαν, καθαρίστηκαν και γρασσαρίστηκαν. Το κλικι-κλικ σταμάτησε αλλά η φθορά ήταν εμφανής στον τρόπο που γυρνούσαν. Παρόλα αυτά παραμένουν μάχιμα στην περίπτωση που χρειαστούν.

Οι μπίλιες ήταν αρκετά φθαρμένες και δεν ήξερα πως δεν πρέπει να ανακατέψω τις δεξιές με τις αριστερές γιατί πατάμε με διαφορετική δύναμη και η φθορά δεν είναι ίδια από τις δυο πλευρές. Όμως δε πειράζει, τη δουλειά τους τη κάνουνε, όχι τέλεια αλλά καλά. Ίσως αν έβρισκα άλλες μπίλιες να δοκιμάσω την αποκατάστασή τους. Αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σύντομα.

Κι εκεί που τελείωνα τη συντήρηση, γνωστός ποδηλατικός άγγελος εμφανίστηκε στα ξαφνικά και μου έφερε ένα ζευγάρι γιαπωνέζικα MSK Sylvan Stream. Να πω την αλήθεια πάντα γούσταρα τα rat-trap αλλά όταν είδα τα Sylvan Stream τρόμαξα μιας και πίστευα πως θα ήταν όμοια με το Touring μοντέλο. Όμως ήταν αισθητά πιο κοντύτερα, περισσότερο κατάλληλα ίσως για κάποιο φιξάκι. Ήταν όμως όμορφα κι αποφάσισα να τα φτιάξω και αυτά και να τα δοκιμάσω, ελπίζοντας πως δεν θα φάω τα μούτρα μου φορώντας τις φθαρμένες μου αρβύλες!

Μετρώντας τα δίπλα δίπλα τα βρήκα 2cm κοντύτερα. Στην πραγματικότητα αυτό που δεν έχουν είναι η πλαινή στήριξη που έδινε το “κλουβί” των ΜΤΒ η οποία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη όταν στέκεσαι όρθιος και χοροπηδάς πάνω από συνεχόμενες ανωμαλίες/λακούβες και άσχημο δρόμο.

Παρόλα αυτά βάζοντας τις αρβύλες μου από κάτω παρατηρούσα πως σε αναγκάζουν να έχεις “κλειδωμένο” το πέλμα στο σημείο που πρέπει να πατάς. Ίσως με κάποιο τύπου “powergrip” δέσιμο να είναι περισσότερο αποδοτικά αλλά είχα την αίσθηση πως δεν πρόκειται να είναι επικίνδυνα.

Τα δόντια πάλι μου φάνηκαν καλύτερα. Δεν ήταν τόσο μυτερά ενώ ήταν αρκετά πιο πυκνά και κοντύτερα. Σκέφτηκα πως τουλάχιστον δεν θα γλιστράνε καθόλου.

Η συντήρηση ήταν απείρως πιο εύκολη μιας που οι βίδες κάτω από το καπάκι είναι πιο “έξω” και δεν απαιτούν καρυδάκια για να βγούν, όπως στα ΜΤΒ, παρά απλά κλειδιά. Όμως το καπάκι δεν ανοίγει με τίποτα και δεν ήθελα να δώσω 10 ευρώ να πάρω το ειδικό εργαλείο. Έτσι ένα απλός παλιός κάβουρας έκανε αυτές τις όμορφες χαραγματιές που υπάρχουν για να θυμίζουν πως τελικά “τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα“!

Καθάρισμα, γρασσάρισμα, ρύθμιση, έτοιμα. Έγινα πια ειδικός! Αναρωτιέμαι πόσο θα χρέωνε κάποιος γι’ αυτή τη δουλειά…

Τελευταίο τεστ με τις φθαρμένες και πολυαγαπημένες μου αρβύλες! Όλα καλά και στο δρόμο καλύτερα από ότι περίμενα. Τα πετάλια δεν φεύγουν απλά πρέπει να μάθεις να διαλέγεις γρήγορα το hot spot κι αμέσως μετά “δένουν” στο πέλμα σου. Βέβαια πάντα έχεις την ανασφάλεια όταν σηκώνεσαι στις πολλές λακκούβες αλλά νομίζω πως είναι συνήθεια.

And on the road again!

Advertisements

2 thoughts on “Sylvan Stream

  1. πλακα κανεις …που θα βρεις ανθρωπα να κατσει να ανοιξει πεταλια οταν ενα Χ σετ καινουργια εχει καμια 10αρια Ε ? μπιλιες εχουν τα ρουλεμαναδικα , πας εκει με μια απο δαυτες την μετρανε και αγοραζεις χυμα.

  2. Χεχεχεχε, κανείς δεν θ’ ασχοληθεί μ’ ένα ζευγάρι πετάλια, καλά τα λες. Ακόμα και μπίλιες θα πρέπει να με “βγάλει” ο δρόμος σε ρουλεμανάδικο για ν’ αγοράσω. Αλλά ήταν περισσότερο η ψυχοθεραπεία και η συνοδεία για τη βραδινή μπύρα αντί να σαπίζω σε τίποτα βραδινές ειδήσεις!

Leave a Message

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s