666 the number of the bar

Molly
Cross Check with Single Digit 7

666 the number of the beast τραγουδούσαν κάποτε οι Iron Maiden. Πολλά χρόνια μετά η Surly το έκανε πράξη: Torsion bar! Εντάξει, μια υπερβολή την έχει αλλά τι είναι η ζωή μας χωρίς τις υπερβολές? Γι’ αυτό λοιπόν διάλεξα να ξεκινήσω ανάποδα!

Molly
Surly Torsion Bar on Cross Check

Το ‘χα βάλει καιρό στο μάτι αυτό το τιμόνι. Από την αρχή είχα φανταστεί την Molly με flat bar ή riser έχοντας αφήσει οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην άκρη. 666 μαύρα χιλιοστά, 15 μοίρες εσωτερικής κούρμπας, που φέρνει τις μακρινές άκρες πιο κοντά, 4130 chromo βέβαια και να που έφτασε ο καιρός που ετοιμάζω το δικό μου «flat track».

Molly
Surly Torsion bar: view from below

Το σχήμα του φαίνεται να δουλεύει, ο τρόπος που η κούρμπα φέρνει τα άκρα στην εσωτερική μεριά δείχνει λειτουργικός κι επιπλέον υπάρχει αρκετός χώρος για δεύτερο «πιάσιμο» που υπολογίζω να φτιάξω λίαν συντόμως. Περισσότερες λεπτομέρειες στο προσεχές μέλλον μιας και δοκιμές είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς τροχούς.

Molly
Surly Torsion: upper view

Μα ξαναγυρνάω στην αρχή της μέρας εκείνης που το κεφάλι μου μπούχτισε από την καθημερινότητα κι αποφάσισα να αφιερώσω όσο χρόνο είχα για να δώσω το πρώτο σχήμα στη Molly. Επιτέλους άρχισε να παίρνει μορφή όσα μέχρι σήμερα είχα μέσα στο κεφάλι μου.

Molly
Crank Brothers Iodine stem

Δευτέρα απόγευμα με ζεστό καφέ και τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα. Είχα και «βοηθό» –myoldman– στην προσπάθεια, μιας που χρειαζόμουν κι ένα δεύτερο άτομο. Ήταν μια καλή ευκαιρία κι αυτός να «ξεσκουριάσει» αλλά και να «τα πούμε». Επιπλέον έχει πολλά εργαλεία και «κόβει-ράβει» στην πατέντα!

Molly
Surly Torsion bar with Iodine on Cross Check

Ο βασικότερος φόβος ήταν, είναι και θα είναι το σφάλμα πέραν των ορίων ανοχής που έχω προβλέψει. Κι αυτό επειδή τα περισσότερα πράγματα τα έχω υπολογίσει με ακρίβεια αλλά «επί χάρτου». Δεν έχω ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και τα χρήματα να τα διορθώσω εύκολα. Κι έτσι το λάθος στοιχίζει –κυρίως– σε χρόνο.

Molly
7cm spacers

Για αρχή χρειάστηκα αποστάτες 70 χιλιοστών ώστε, μαζί με τον λαιμό, το τιμόνι να έρθει περίπου στην ευθεία της σέλλας. Έτσι λοιπόν κράτησα το μεγαλύτερο μέρος του σωλήνα του πιρουνιού αλλά έπρεπε να κόψω λιγότερο από 5 εκατοστά. Σημάδεμα, πριόνι, τρόχισμα, γρέζια, γιαλόχαρτο, λιμάρισμα, κόλαση με άλλα λόγια. Σιγά σιγά και με υπομονή ήρθε όσο ακριβώς ήθελα. Με πολύ προσοχή σφήνωσα και την «βίδα» και μετά από αρκετές δοκιμές έφτασα στο σημείο να αρχίσω το «δέσιμο».

Molly
Cross check front view

Ο λαιμός δεν ήταν αυτός που αρχικά είχα βάλει στο μάτι, κατέληξα όμως στον iodine και δεν μπορώ να πω πως με χαλάει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ούτως ή άλλως δεν είχα βρει κάποιον ωραίο road λαιμό και οι επιλογές μου στρεφόντουσαν σε mtb. Βέβαια, παρόλο που όλα δείχνουν πως το μήκος του είναι όσο ήθελα, κρατώ μια επιφύλαξη μήπως είναι κανα εκατοστό μεγαλύτερος απ’ όσο μου ταιριάζει.

Molly
Bigfeet pedals

Πετάλια, απλά, φτηνά, μαύρα κι εύκολα, δεν γλιστράνε, δεν είναι πλαστικά κι έχουνε κι εκείνη τη σέξυ κούρμπα. Ονομάζονται Bigfeet αλλά το όνομα είναι μάλλον υπερβολικό μιας που είναι μικρά και χαριτωμένα! Η σέλλα υπήρχε ήδη. Η μαύρη μου Flyer περίμενε υπομονετικά τη σειρά της να πάρει «θέση» στο παλουκόσελλο. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιήσει το πόσο πίσω ή μπροστά αλλά μικρορυθμίσεις με περιμένουν αρκετές ούτως ή άλλως.

Molly
Brooks Flyer on Cobalt seatpost

Τα δερμάτινα γκριπ υπήρχανε καιρό περιμένοντας το torsion bar και φαίνεται να «δένουν». Τους λείπουν όμως τα κατάλληλα καπάκια μπύρας στα άκρα αλλά δεν θα τ’ αφήσω έτσι αυτό. Μαζί κι οι μανέτες των φρένων αλλά κι οι μικροί καθρέφτες, που φύλαγα τόσους μήνες, βρήκαν τη θέση τους.

Molly
Molly: Surly Cross Check with Torsion bar

Κι ήρθε η νύχτα στο τέλος κι αυτές ήταν οι πρώτες φωτογραφίες μόλις τέλειωσα. Η μηχανή «ρετάρει» στο χαμηλό φως, ο χρόνος ήταν μικρός (πάντα είναι) αλλά σύντομα θα επικεντρωθώ στα επίμαχα σημεία για να αναδείξω τη μικρή μου Molly που μοιάζει να περιμένει τους τροχούς της με αγωνία!

Advertisements

Leave a Message

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s